Afera GetBack. Kąkolewski wydaje oświadczenie

- Tak błyskawicznie jak to możliwe miało nastąpić dokapitalizowanie spółki GetBack SA przez większościowego akcjonariusza tj. DNLD Holdings, albo w dodatku procesu powinni okazać się dopuszczeni inni inwestorzy - pisze w środowym oświadczeniu były prezes GetBack SA Konrad Kąkolewski.

Przekonuje, że wie o paru potencjalnych inwestorach, zainteresowanych akcjami spółki. Odwołany w połówce kwietnia ze stanowiska prezesa zarządu GetBack SA Konrad Kąkolewski wydał w środę kolejne oświadczenie za pośrednictwem swojego przedstawiciela prawnego.

Afera GetBack. Kąkolewski emituje oświadczenie

Pisze w nim m. in., że całkiem zgadza się z postulatem większości obligatariuszy o konieczności dokapitalizowania korporacji i przywrócenia jej funkcjonowania tak, by mogła spłacić wszystkie swoje zaległe zobowiązania oraz regulować bieżące.

"Dokapitalizowanie powinno mieć obszar tak szybko, jak wówczas możliwe przez obecnego większościowego akcjonariusza tj. DNLD Holdings, reprezentowanego przez Abris Capital Partners - bądź też, jeżeli nie jest to realne, do niniejszego procesu powinni zostać dopuszczeni inni potencjalni Inwestorzy zainteresowani akcjami Getback S. A. " - stwierdza.

Jeszcze przy jednym spotkaniu przekonuje, że na powierzchni ostatnich kilkunastu miesięcy dawny prowadzone rozmowy z ewentualnymi inwestorami, a "na dzionek 16 kwietnia 2018 r. Spółka posiadała kilka podpisanych umów o zachowaniu poufności z Inwestorami, które zostały podstawą do finalizacji procesu inwestycyjnego w akcje Spółki". "Według mojej najlepszej bieżącej wiedzy, co również wyszukuje poparcie w braku danych ze strony Spółki według dniu 16 kwietnia 2018 r., rozmowy te pozostał zawieszone" - zaznacza.

Kąkolewski przypomina, że KNF w komunikacie z 24 kwietnia 2018 r. "również zawarła rekomendację dla organów Spółki w kwestii podjęcia niezwłocznych działań mających na celu dokapitalizowanie Spółki" z kolei "z informacji przekazywanych przez Spółkę do rynku wynika, iż uprawnione organy Firmy, a także większościowy akcjonariusz do odwiedzenia dnia dzisiejszego nie świadczy działań wskazywanych przez Komisję Nadzoru Finansowego".

GetBack z potencjałem na inwestorów? Kąkolewski przekonuje, że tak

Były prezes zaznacza, że aczkolwiek jest poza spółką, napływają do niego informacje na temat zainteresowaniu kolejnych inwestorów objęciem akcji GetBack. "Na dzionek dzisiejszy posiadam wiedzę o 8 takich potencjalnych inwestorach, z których każdy jest w stanie istotnie wesprzeć Spółkę i przywrócić jej niezakłóconą działalność" - stwierdza Kąkolewski. Dodaje, że zamierza aktywnie działać na sprawa pozyskania dla spółki środków. Dodaje, że:

Po ostatnich 10 dniach powziąłem wiedzę o dwóch następnych potencjalnie zainteresowanych międzynarodowych podmiotach, którzy w najbliższych dniach planują odwiedzić Polskę przy celu podjęcia rozmów. Są to duże międzynarodowe podmioty o uznanej renomie zarządzające znacznym kapitałem przekraczającym kilkadziesiąt miliardów euro.

Ja i mój zespół zestawiony ze współtwórców Spółki będziemy rozmawiali z tymi zainteresowanymi Inwestorami o możliwości łącznego publicznego wystąpienia i według uzyskaniu takiej zgody będziemy podawali nazwę do globalnej wiadomości. W przypadku niedostatku takiej zgody będziemy informować bez podawania nazwy.

Odwołany prezes zaznacza także, że niepokoi go "brak zdolności zarządzania obecnego zarządu Spółki sprawami Spółki" a także "pogłębiającą się stratą finansową, a także erozją majątku Spółki oraz jej umiejętności zarobkowania".

GetBack - afera, która może odbić się dużą czkawką

We wtorek odbyło się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy GetBack SA. W skład rady nadzorczej powołano Paulinę Pietkiewicz, Krzysztofa Burnosa, Jarosława Dubińskiego jak i również Jerzego Zygmunta Świrskiego. Podpowiedź nadzorcza powołała Przemysława Dąbrowskiego na stanowisko prezesa i Magdalenę Nawłokę na stanowisko członka zarządu.

Spółka GetBack zajmuje się zarządzaniem wierzytelnościami. Powstała w 2012 r., a w lipcu 2017 r. akcje GetBack S. A. zadebiutowały w Giełdzie Papierów Wartościowych przy Warszawie S. A. po ramach przeprowadzonej pierwszej propozycje publicznej akcji.

W kwietniu GPW, na wniosek KNF, zawiesiła obrót akcjami GetBack SA. Stało się to po tym, wówczas gdy 16 kwietnia rano spółka GetBack podała, że wiedzie negocjacje z PKO BP oraz Polskim Funduszem Progresu co do finansowania o charakterze mieszanym kredytowo-inwestycyjnym w wysokości do 250 mln złotych. Z komunikatu spółki wynikało, że informacja została uzgodniona "ze wszystkimi zaangażowanymi stronami". PKO BP i PFR zdementowały informacje, że kierują takie rozmowy. To uczyniło reakcję KNF.

W efekcie całej sprawy podpowiedź nadzorcza GetBack SA odwołała ze skutkiem natychmiastowym Konrada Kąkolewskiego ze stanowiska prezesa spółki, a rezygnację spośród funkcji członków zarządu złożyli Anna Paczuska oraz Marek Patuła. Rada oddelegowała Kennetha Williama Maynarda, przewodniczącego rady, do czasowego wykonywania działalności prezesa. 7 maja zrezygnował on z funkcji w zarządzie i radzie nadzorczej. Wcześniej z członkostwa w radzie nadzorczej zrezygnowała również Alicja Kornasiewicz.

W kolejnych dniach Prokuratura Krajowa informowała, że "do Departamentu do Spraw Przestępczości Gospodarczej Prokuratury Krajowej wpłynęło potwierdzenie KNF o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Konrada K., byłego prezesa GetBacku, i Annę P., byłego wiceprezesa tej spółki". Miało ono polegać m. in. na podawaniu do publicznej wiadomości mijających się z prawdą, istotnych informacji oraz szerzenia ich z wykorzystaniem mediów.

GetBack - rozwój afery

KNF skierowała też w kwestii GetBack kolejne zawiadomienie, po którym, jak informował poniedziałkowy "Dziennik Gazeta Prawna", podejrzewa zarząd spółki m. in. o wyrządzenie szkody majątkowej o wielkich rozmiarach, prowadzenie ksiąg rachunkowych wbrew przepisom jak i również podawanie nieprawdziwych informacji.

W środę minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro poinformował, że powołany został zespół prokuratorów, który ma zbadać kwestię GetBacku.

GetBack w poniedziałek zwiększył szacunki skonsolidowanej straty netto grupy do ok. 1, 2 mld zł. Tydzień wcześniej spółka informowała, że szacuje utratę na 1 mld zł.

Spółka poinformowała też w poniedziałek, że planuje przekazać do publicznej informacje raport roczny za 2017 rok i skonsolidowany meldunek roczny dla Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 rok kalendarzowy 29 maja tego roku. To kolejne przesunięcie publikacji terminu raportu okresowego. GetBack miał pierwotnie opublikować referat roczny 30 kwietnia, jednak spółka przesunęła termin dzięki 15 maja, a następnie na 21 maja.

9 maja Sąd Rejonowy dla Wrocławia Fabrycznej zdecydował o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego w trybie przyspieszonego działania układowego spółki GetBack.

Według KNF GetBack SA wyemitował obligacje o łącznej wartości 2, 58 mld zł, których posiadaczami dawny 9242 podmioty, w tym 9064 osoby fizyczne i 178 instytucji finansowych.

Popularny

adam Nawałka jedny z najlepiej ubranych trenerów na Euro
Adam Nawałka jedny z najlepiej ubranych trenerów na Euro

W trakcie meczu Polska - Irlandia Płn. mogliśmy podziwiać nie wyłącznie styl gry piłkarzy, ale też styl trenera krajowej reprezentacji Adama Nawałki. Poprosiliśmy ekspertkę o ocenę, jakim sposobem Polak wypada na tle…...